Woodlink en duurzaamheid

Vanaf vandaag kan je voor alle nieuwtjes naast social media ook terecht op onze nieuwspagina!
Om te beginnen met een uitgebreidere versie van ons verhaal.

Wat doet Woodlink aan duurzaamheid?

Productie
Alle producten worden met de hand gemaakt in Nederland. Dit scheelt enorm in C02-uitstoot t.o.v. producten uit bijvoorbeeld Azië. Er is geen sprake van grote vervuilende fabrieken of transport van continent naar continent. Ook kunnen we garanderen dat er geen kinderen werken of volwassenen voor een te laag loon.

Een ander pluspunt is dat er geen chemische stoffen nodig zijn voor het produceren van onze producten. We hebben een werkplaats aan huis waar alles door onszelf wordt gemaakt. Hierdoor kunnen we 100% garanderen dat alles zo duurzaam mogelijk verloopt.

Materiaal
Wij hebben een bewuste keuze gemaakt om onze producten van hout te maken. Hout is makkelijk met de hand te bewerken. Ook worden er geen dieren voor geslacht, zoals bij leer, en hout is natuurlijk veel minder schadelijk voor het milieu dan plastic. Ook onze olie en lijm bevatten geen dierlijke stoffen, onze producten zijn helemaal vegan.

We maken gebruik van gekapte bomen, maar dan wel zo veel mogelijk van de bomen gekapt door onze partner Treetment. Deze onderneming kapt bomen in Nederland voor bijvoorbeeld gemeenten en particulieren. Deze bomen worden sowieso gekapt en worden normaal gesproken versnippert. Een deel van het hout wordt door Treetment opgeslagen en natuurlijk gedroogd (wind-gedroogd). Dit is het hout wat wij inkopen en een nieuw leven geven.

Niet al het materiaal kan door Treetment geleverd worden, omdat niet van alle houtsoorten bomen in Nederland groeien. Als we ander hout inkopen heeft het wel altijd een FSC-keurmerk. Het FSC-systeem zorgt ervoor dat de bossen op onze wereld door middel van verantwoord bosbeheer behouden kunnen blijven. (Lees hier meer over het FSC-keurmerk)

Investeren in een beter wereld
Ondanks dat we gebruik maken van bomen die gekapt moeten worden of FSC-hout, planten we ook bomen via onze partner Trees for All. Voor elke 4 verkochte portemonnees planten we 1 boom in Nederland en 1 in het buitenland (nu Oeganda).

Van een plank van 120 x 15 x 2 cm kunnen wij minimaal 20 portemonnees maken en voor zo’n plank worden er dan al 10 nieuwe bomen geplant! Een andere investering zit letterlijk in energie. We vinden (echte) groene stroom erg belangrijk en hebben daarom geïnvesteerd in 24 WindVangers. Hiermee wekken we minimaal 80% van onze energie zelf op!

Infographic van onze materiaalcompensatie

duurzaam hout woodlink een beter milieu treetment planten bomen